Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Posilněni kávou, pojďme zkoumat bukovinec osladičovitý

Možná si říkáte, že k tomuto článku si musíte dát pořádný kávový doping. Souhlasíme. Ale předem vás upozorňujeme, že bukovincem osladičovitým si kávičku rozhodně neosladíte!

 Bukovinec osladičovitý je totiž běžnější druh kapradin. Proč na vás jdeme právě s ním? Protože na etiketě kávy Brazílie pro přípravu espressa, kterou vám naše pražírna kávy Naturpark 12 již tradičně nabízí, má své čestné místo. S takovými hvězdami, jako jsou ledňáček říční a mlok skvrnitý. Není to náhoda – všichni jsou součástí CHKO Kokořínsko, kde sídlí i náš Naturpark 12.

Phegopteris connectilis  zní trochu jako čarodějovo zaklínadlo, ale tak se bukovinec osladičovitý nazývá latinsky. Jak napovídá jeho české jméno, je rostlinou bukového vegetačního stupně v podhůří, vyšších pahorkatinách a horách, kde je původní vegetací bukovo-jedlový les nebo smrčina. Neznamená to však, že roste jen tam. Typičtější je jeho výskyt na vlhkých a stinných lesních místech, na prameništích a u potoků. Zajímavostí je, že právě proto je pro lesníky ukazatelem vlhkého až mokrého stanoviště. Rostliny rostou často pospolitě a mohou vytvářet téměř souvislé plošně malé porosty.

Je to druh patřící do české flóry; vyskytuje se u nás roztroušeně. Díky jeho svěží zeleni si váš zrak může odpočinout například v Krkonoších, na Šumavě, v Krušných horách. Také ve středu a na jihu Moravy.  Jinak je jeho domovinou skoro celá Evropa, kromě jižní části. Dále mírné pásmo Asie, postupně až po Severní Ameriku.

Jak nám chtějí ještě blíž popsat kapradí? Neříkejte dvakrát, protože teď se vám možná trošku zatočí hlava. Z dávky kofeinu to ale zatím nebude. Dobře, tedy opravdu jen krátce. Připraveni?

Bukovinec osladičovitý je vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají jednotlivé dlouze řapíkaté listy, a to do délky až 50 centimetrů. Nevytváří tedy růžici. Na rubu lístků se vprostřed léta na postranních žilkách objevují okrouhlé výtrusnicové kupky. Nápadným znakem bukovince osladičovitého, podle něhož jej lze rozpoznat na první pohled, je nejspodnější pár lístků listové čepele: není větší než vstřícné páry ostatní a oba lístky jsou výrazně obráceny směrem dolů…

Už potřebujete kávu? My rozhodně ano! V našem Naturparku 12 jistě najdete tu správnou inspiraci. Přejeme vám, ať si ve zdraví užijete podzimní procházky přírodou, po kterých vám váš šálek skvělé kávy bude chutnat o to víc! Těšíme se na vás. Váš Naturpark 12.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.