Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Proč je káva hořká, aneb vylaďte si chuťový zážitek v šálku

Určitá míra hořké chuti ke kávě patří. Víte, čím je způsobena? Musí být káva hořká vždycky a můžete to ovlivnit? 

Lehce nahořklý tón v šálku je příjemný a u mnoha lidí je jedním z hlavních důvodů, proč kávu vyhledávají. Jestli dáváte přednost kyselejší, sladší nebo hořké kávě, to je individuální a žádná možnost není správně nebo špatně. 

Proč je hořká

Hořkost je skutečně kávě do určité míry vlastní. Mohou za to chemické sloučeniny v zrnkách. Částečně je to kofein, ale především kyselina chlorogenová. Proto je více hořká robusta, která obsahuje větší množství obou těchto látek. Arabica zato může být klidně sladká i ovocně šťavnatá beze stopy hořkosti. Někteří lidé z tohoto důvodu nedají dopustit na mix arabiky s robustou.

To ale není vše. Jak moc hořký konkrétní vzorek bude, ovlivňuje také pražení. Působení tepla rozkládá původní chemické látky na jiné, které chutnají hořce. Čím je doba pobytu v pražičce delší nebo čím vyšší teplotě jsou zrna vystavena, tím takových látek vznikne více. Světle a středně pražené kávy proto mají vyváženější chuť s více tóny, zatímco zvolíte-li si tmavě praženou kávu, bude intenzivnější chuť hořká

Je hořká káva špatná? 

Inu, záleží na situaci. Mnohdy je to vlastnost vyhledávaná, jindy ale prozradí nějaké chyby. 

Může to být nekvalitní surovina. Nebo jste natrefili na nevhodně provedené pražení. A někdy za vším stojí nevyladěná příprava. Zalévání příliš horkou vodou nebo nevyčištěný kávovar vyvolá nepříjemnou chuť po spálenině. Hořkost zvyšuje také větší množství použité suroviny, příliš jemné mletí nebo příliš dlouhá extrakce.

Což jsou faktory, které doslova vyzývají k experimentování. Pokud tedy máte kvalitní kávu a rádi si s přípravou hrajete, zkuste si chuť vybalancovat pomocí drobných úprav těchto parametrů k vlastní spokojenosti.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.