Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | U vás je vidět, že zaměstnávání zdravotně postižených je normální věc a nemusí znamenat ústupky, říká Ondřej Hurtík ze Spolku výběrové kávy

Na sklonku roku se Naturpark 12 stal členem české odnože Asociace výběrové kávy (SCA ČR). Co to vlastně pro pražírnu a naše zákazníky znamená? Nejen o tom jsme si povídali s národním koordinátorem SCA ČR Ondřejem Hurtíkem.

Ondřej patří k výrazným postavám na české kávové scéně. Pohybuje se na ní už přes 10 let. Je spojen s pražírnou doubleshot, která pomáhala mezi prvními prvních šířit povědomí o výběrové kávě po Česku. Zúčastnil se celé řady baristických soutěží a je Baristou roku 2016. A aby toho neměl málo, podílel se na založení Spolku výběrové kávy, který funguje jako pobočka SCA v Česku. 

Co může pražírnám a dalším kávovým profesionálům přinést členství ve Spolku výběrové kávy?

Naším primárním cílem je podpora komunity, propojení profesní skupiny, sdílení informací a novinek. Pro kávové profesionály pořádáme soutěže a kurzy. Podařilo se nám už zajistit, myslím, velmi zajímavá školení. Nejen o přípravě, ale například i o rozpoznávání jednotlivých chutí a vůní kávy nebo kurz pro pražiče. Druhotným efektem pro členy pak je prezentace na akcích, slevy na startovné na baristických soutěžích a podobně. V současné době začínáme dělit naše aktivity podle zaměření na pražírny, baristy a kavárníky, protože každá skupina má jiné potřeby. Na březen chystáme soutěž Barista roku, kde právě i Naturpark 12 bude mít svoji přednášku o sociálním podnikání.

Co vás na Naturparku oslovilo?

Nadchla mě myšlenka úspěšného podnikání se sociálním přesahem. Měli jsme už nějaké zkušenosti ze zahraničí, například se zapojením bývalých vězňů. Byl jsem ale překvapen, že se už i u nás setkávám s firmou, která opravdu stojí na lidech se zdravotním znevýhodněním, a je to přitom samostatně fungující podnikání. Nezávislé na vyvolávání nějaké, řekněme, lítosti, pocitu charity. U vás je vidět, že zaměstnávání zdravotně postižených je normální věc a nemusí vyžadovat velké ústupky v procesu a žádné v kvalitě.

Pořádáte také nějaké akce pro veřejnost?

Samostatně ne, primárně se zaměřujeme na kávovou profesionální komunitu. Na vybraných akcích se ale s profesionály setkávají i běžní návštěvníci, třeba v rámci přednášek. Nabízíme také propojení směrem do médií. Chceme poskytovat novinářům informace, aktuality, zajímavosti, které se přes ně dostanou dál k veřejnosti. Aktuálně například připravujeme seriál s Českým rozhlasem.

Potřebují Češi ještě kávovou osvětu?

Kávové osvěty není nikdy dost 🙂 Ale myslím si, že česká scéna je velmi dobře rozvinutá, dokonce bych řekl i jedna z nejlepších v Evropě. A nejen ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, ale i v malých obcích. Za těch asi 15 let, kdy tady výběrová káva je, se už natolik dostala do povědomí lidí, že když dnes vznikají nové kavárny, výběrová káva je běžný požadavek. Jde to také ruku v ruce s trendem kvalitní a zážitkové gastronomie, bio, lokálních produktů, kdy kavárníci mají zájem nabízet lidem kávu z okolních malých pražíren a zákazníci to vítají.

Vy se ve světě kávy pohybujete už dlouho. Kdy jste ji poprvé ochutnal a jak jste se setkal s výběrovou kávou?

Poprvé asi někdy na škole a byla to taková klasika – instant, mléko, cukr. Asi mi to chutnalo, byl to takový sladký kávový nápoj… S opravdovou kávou jsem se setkal samozřejmě později. S výběrovou jsem se tuším poprvé intenzivněji dostal do kontaktu na mistrovství světa baristů 2010 v Londýně, kam jsem se jel podívat s českou výpravou. 

Dokážete si jako odborník jen tak vychutnat šálek kávy, aniž byste hodnotil? 

Ano, rozhodně. Jakoukoliv kávu, kterou si nemusím připravit sám, si vychutnám a nekladu na ni tak vysoké nároky. Tedy samozřejmě ve volnu. V práci ne, tam naopak v kávě chyby a prostor pro zlepšení hledat musím. Ale oddělit to naštěstí umím.

Jakou kávu máte nejraději?

Jsem velkým zastáncem filtrované kávy. Je to nejpřístupnější možnost, jak si i v domácích podmínkách připravit šálek špičkové kávy, vybavení ani není nijak drahé. Podle mě tam víc vyniknou všechny nuance výběrové kávy, zatímco v espressu se mohou trochu ztratit kvůli vyšší koncentraci. Takže když si mám kávu vychutnat, dám si filtrovanou. Nějaký region původu oblíbený nemám. Na výběrové kávě je nejlepší právě ta rozmanitost a je skvělé ji objevovat.

Tip na závěr: Která káva z aktuální nabídky Naturparku 12 vás nejvíc láká k ochutnání?

Zkusil bych Etiopii Qoree. Djimma je totiž vůbec první region, který jsem v Etiopii navštívil. 

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.