NÁHRADNÍ PLNĚNÍ
jako možnost nákupu pro firmy

NÁKUPEM PODPOŘÍTE
práci lidí se zdravotním postižením

Pražírna kávy
NATURPARK 12

Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Káva nad zlato?

Na našem blogu NATURPARK 12 Vám pravidelně přinášíme novinky a zajímavosti především ze světa kávy a přírody. Dnes spojíme obě témata dohromady, a to doslova.

Pravděpodobně už jste slyšeli o velmi drahé cibetkové kávě. Kávě, která prošla trávicím traktem kunovité šelmy cibetky. Vybírá se tedy z jejího trusu. Přijde Vám tato informace těžce vstřebatelná nejen při představě finančního vydání? Možná nebude tak zle – cibetková káva totiž někomu chutná po švestkách a hořké čokoládě, někteří z ní cítí karamel a ořechy.

Tato netradiční pochutina je suverénním vítězem mezi nejdražšími kávami světa. Kopi Luwak je nejen indonéským bohatstvím. Velmi vyhledávané jsou také lokality horských oblastí Filipín. Slovo kopi znamená v indonéštině kávu a luwak je místní název cibetkovité šelmy jménem oviječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus).

Káva z cibetek není pro každého, ovšem producenti se spoléhají na milovníky kávy, kteří si budou chtít dopřát něco natolik mimořádného a neobvyklého, že ani vyšší cena je neodradí. Káva z cibetek je nejdražší kávou na světě také díky své exkluzivitě – vyprodukuje se jí pouze několik set kilogramů ročně. Ovšem v dnešní době se tato specialita stává dostupnější.

A jak je vůbec možné, že taková káva spatří světlo světa?

Cibetky jsou masožravé, ale sladkými kávovými třešněmi nepohrdnou. Vybírají si jen ty zralé. Tím sběračům usnadňují už tak těžkou práci – trus cibetek se sbírá převážně v horách a hustém křoví. Jakmile plody kávovníku cibetka sní, projde jí téměř neporušená bobule trávicím traktem. V žaludku dochází k fermentaci – kvašení. Tento proces dodává výsledné kávě specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma. Po sběru se natrávené třešně proplachují v horských říčkách, poté se usuší a praží jako „normální“ káva.

Pokud se rozhodnete ochutnat tuto gurmánskou specialitu, pohlídejte si, že cibetková káva pochází z kontrolovaného chovu. Znamená to, že cibetky nežijí v klecích, ale jsou chovány volně. Lidská chamtivost nezná mezí a pro vysoké zisky se budují farmy, ve kterých se cibetky chovají ve velkém. Jako potravu dostávají pouze kávu; fungují jen jako stroje na trávení. Na druhou stranu se mnoho farmářů zapojilo do programu Fair Trade.

Věnujte pozornost i tomu, zda nekupujete kávu s minimálním poměrem cibetkové kávy. Někdy je totiž jako cibetková káva označována i ta, která obsahuje cibetkové kávy jen malé procento.

Trocha historie…

Říkáte si, proč by někoho napadlo ve zvířecím trusu hledat kávu? Historie cibetkové kávy sahá až do 19. století, kdy si holandští kolonialisté na indonéské souostroví dovezli kávu a začali ji pěstovat.

Jednalo se o skvělý prodejní artikl, ovšem domorodcům bylo zakázáno kávu sbírat pro vlastní potřebu. Těm nezbylo nic jiného než prohledávat trus cibetek. Ty si totiž zralými kávovými třešinkami zpestřovaly jídelníček. Mazané!

Jistě nám však dáte za pravdu, že nejvzácnější káva je ta, která je kvalitní, s láskou a péčí vyprodukovaná a připravená, vypitá nejlépe v blízkosti příjemné společnosti. Nebo prostě jen tak – pro vlastní pohodu a radost. Souhlasíte?

Tým sociálního podniku a pražírny kávy NATUPRARK 12 Vám přeje harmonické a šťastné dny!

0
Váš nákup
  • No products in the cart.