Blog | Káva si s kořením rozumí, mlsné jazýčky si pochutnají!

Také se vám ještě nechce vzdát vzpomínek na Vánoce a najet do běžného denního režimu? Navíc, když při pohledu z okna byste se nejraději zachumlali do deky? Nezoufejte. Za odměnu si po splnění povinností dopřejte horkou kvalitní kávu, svět bude hned veselejší. A provonět si ji můžete kořením i mimo vánoční čas… Z blogu naší pražírny výběrové kávy a sociálního podniku Naturpark 12 vám posíláme nejen povzbuzení, ale i několik tipů a zajímavostí, jak kávě dodat speciální říz.

Kardamom, skořice, mleté nové koření, zázvor, hřebíček, vanilka, chilli či pomerančová kůra – to je malý výčet nejobvyklejších „ozvláštňovadel“ kávy. Orientální chutě a vůně dávají kávě nevšední šmrnc. Káva má dlouhou tradici po celém světě a skvěle se doplňuje s vůněmi a účinky různých koření.

Ochucenou kávu dnes seženete běžně v nabídce kaváren i obchodů. A tím nemyslíme kávy s pouhým přidáním ochuceného sladkého sirupu. Dobrou ochucenou kávu si můžete snadno připravit i doma. Máte-li překapávač, přidejte koření rovnou k mleté kávě. Pokud používáte džezvu, nechte koření společně s kávou provařit, chuť se stane intenzivnější. Jednou z možností je ochutit přímo vodu, kterou pro přípravu kávy použijete. Toho dosáhnete tak, že v ní koření krátce povaříte. Vychutnáváte-li si nejraději kávu s mlékem či krémovou pěnou, můžete je ochutit ohřátím s požadovaným kořením.

Dávkujte koření opatrně a po špetkách, než si najdete tu správnou míru pro sebe. Pozor také dejte na případné alergie či potravinové a histaminové intolerance. Obecně je třeba přihlížet k zdravotnímu stavu – ne každému všechny druhy koření vyhovují a prospívají, například kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem. To platí třeba o skořici.

Lidem bez dietních a zdravotních omezení však skořice v kávě poslouží velmi dobře, dodá jí jemně nasládlé tóny, a to i bez cukru. A ještě dokáže vyvolat chuť na jablečný závin nebo trdelník! ? V tradiční čínské medicíně se skořice používá proti nachlazení. Hildegarda z Bingenu také popsala prohřívající vlastnosti tohoto koření. Takže nebojte, zima od nohou vám nebude!

Kardamom je velmi intenzivní chuti, proto je namístě střídmost při jeho použití. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. V Orientu ho přidávají rovněž do čaje. Plody kardamomu jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Semena mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Používají se v cukrářství, pekařství, uzenářství, také do nejrůznějších směsí koření. Mají použití v likérnictví, přidávají se například do whisky.

Kardamom, šafrán a vanilka patří do skupiny nejdražšího koření světa.

Pravá vanilka pochází ze Střední Ameriky. Do kávy se hodí skvěle. Ale také do čokolády. Mayové a Aztékové ji přidávali do čokoládových nápojů. Pokud vyškrábete vanilkový lusk, prázdný nemusíte ihned vyhazovat. Vložte jej do nádoby s cukrem, bude tím krásně ovoněný.

Chilli už je o něco silnější kalibr. Dávkování je zapotřebí velmi jemné. Výsledek však stojí za to. Také v čokoládách je chilli za hvězdu. Takže vidíte, dávno už se nepoužívá jen do pikantních jídel.

V naší dnešní kořeněné základní přehlídce nemůže chybět anýz. Podporuje dobré trávení, ale ne každému je jeho chuť příjemná. Ta je nasládlá a intenzivní, připomíná lékořici. Kdo měl v dětství rád takzvané pendreky, jeho chuťové touhy i nostalgie zajásají.

A my v Naturparku 12 jásáme, že pro vás i letos budeme pražit kvalitní výběrovou kávu pro přípravu espressa, kávy filtrované a kávových specialit, na které zrovna budete mít chuť a rozpoložení. Zkuste třeba výběrovou kávu na espresso Brazílii – Fazenda Bela Vista, která vám v chuti hořkou čokoládou, lískovým ořechem a kakaovými nibsy připomene vánoční pohodu a zažehne zvědavost zkusit i nějaký ten kořeněný experiment. Dobrou chuť i náladu přejeme z adresy Kokořín 12. Váš Naturpark 12.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.