Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Pochutnáváme si na kávě, ale víme všichni, co je vlastně kofein?

Takže – co je kofein? Pojďme na to pro začátek trošku vědecky. Je to alkaloid a jeho chemický vzorec je C8H10N4O2. Jde o látku rostlinného původu, v čisté formě má podobu bílých krystalů rozpustných ve vodě. Chuť má výrazně hořkou. Kofein objevil a extrahoval německý analytický chemik Friedlieb Ferdinand Runge v roce 1819.

Obsahuje jej mnoho druhů rostlin (cca 60); těmi nejznámější jsou čajovníky, kakaovníky, kolovníky a kávovníky. V kávovníku je kofein obsažen v celé rostlině – od kořenů až po listy a plody ukrývající zrnka kávy. Kofein rostlinám slouží jako přirozený pesticid, paralyzuje a zabíjí určitý hmyz, který se živí částmi rostlin.

Nápoje obsahující kofein (káva, čaj, kakao, limonády, energetické nápoje…) se těší velké oblibě. Jde o nejpopulárnější legální psychoaktivní látku na světě, její prodej se neřídí žádnými omezeními. Kofein se konzumoval už od doby kamenné. Lidé v dávných dobách objevili, že žvýkání semen, kůry, nebo listů určitých rostlin usnadňuje práci, stimuluje pozornost a zlepšuje náladu. Až mnohem později se přišlo na to, že se účinek kofeinu zvyšuje, když se rostlina zalije horkou vodou.

Kofein má znatelné účinky na organismus. Funguje jako stimulátor centrální nervové soustavy (CNS). Většinou snižuje únavu a pomáhá zvýšit soustředěnost, způsobuje rychlejší a jasnější myšlení i lepší koordinaci pohybů těla. Vlivem jeho účinku dochází v organismu k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tělo reaguje zvýšením krevního tlaku, rychlejší srdeční činností, zvýšenou sekrecí žaludeční kyseliny a tím i celkovým zrychlením metabolismu.

Dáte-li si více kofeinu, než jste zvyklí, můžete si způsobit nervozitu, neklid a nesoustředěnost. Pravidelný odpolední či večerní kávový nášup může vyvolávat nespavost. Konzumujete-li rádi kávu často, stimulační vlastnosti kofeinu se obvykle projevují v menší míře, než je tomu u občasných konzumentů. U některých jedinců se může vyskytnout přecitlivělost na kofein, jiným může vzniknout závislost. My v Naturparku 12 si užíváme závislost na kávě tím nejlepším a zdravým způsobem… ?

Pití kávy je riskantnější ve spojení s některými chorobami, jako jsou například onemocnění srdce a trávicího traktu. Pak je řešením káva bezkofeinová. Je východiskem i pro milovníky kávy, kteří nechtějí pít nápoj s obsahem kofeinu, jelikož kofein je droga, byť zcela legální. Pozor, rezidua kofeinu však bezkofeinová káva obsahuje – u jednoho šálku kávy bez kofeinu je to cca 1 až 5 mg.

Obsah kofeinu v kávě se liší v závislosti na způsobu její přípravy. Turecká káva má až čtyřikrát více kofeinu než espresso. Množství kofeinu ovlivňuje rovněž doba louhování kávy – čím déle louhujete, tím více kofeinu bude ve výsledném nápoji. Ale třeba proces pražení obsah kofeinu neovlivňuje; jeho množství v kávě zůstává při každém stupni pražení stejné. Zajímavostí je, že množství kofeinu ovlivňuje také půda, na které kávovníky rostou.

V klasickém šálku filtrované kávy o objemu 180 ml je asi 100 až 200 mg kofeinu. V espressu o objemu 30 ml je kofeinu přibližně 60 až 80 mg. Lékaři doporučovaná denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 200 až 400 mg, tedy asi čtyři šálky espressa nebo dva šálky filtrované kávy.

Ještě jste dnes nevyčerpali svůj denní limit přísunu kofeinu? Dáte si espresso nebo kávu filtrovanou? Přemýšlíte snad o změně? Stačí si vybrat! A my vám ze sociálního podniku a pražírny výběrové kávy v samém srdci CHKO Kokořínsko – Máchův kraj přejeme klidné chvíle a dobrou chuť.

Váš Naturpark 12.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.