Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Příslušenství pro přípravu kávy – díl pátý

Březen, za kamna vlezem… Počasí i informace některých dní skutečně lákají zůstat v teple a pohodě domova. Jak lépe si takové okamžiky vylepšit než chutí a vůní výběrové kávy? V pátém díle našeho seriálu si povíme, jak připravit lahodnou filtrovanou kávu pomocí coffee dripperu (V60).

Podobně jako u chemexu se káva filtruje přes speciální papírový filtr. Opět jde o princip prohnat vodu kávou a bez sedliny ji dostat do šálku v perfektní kvalitě. Stejně jako u dalších pour-over metod, kdy se voda přes kávu přelévá, záleží na přesnosti. Vodu je nutné do kávy lít o správné teplotě, správným směrem a intenzitou.

Coffee dripper vypadá jako hrníček z porcelánu nebo skla. Ten se jednoduše nasadí na konvici nebo šálek. Na nich dobře drží díky zvláštnímu zakončení, které vypadá téměř jako podšálek.

Dovnitř se vkládají filtry, které se předem promyjí. Na rozměry filtrů si dávejte pozor, vždy používejte daný rozměr pro váš coffe dripper (velikost 01, 02). Tápete, když narazíte na pojem V60?? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce.

Coffee drippery mají uvnitř speciální drážky a otvor, kudy protéká vylouhovaná káva. Drážky slouží k lepší extrakci kávy, přilnutí filtru a odvádění vzduchu. Některé typy mají dokonce speciální ventil, díky němuž je možné kávu nechat louhovat a propustit ji až po chvíli.

Také pro přípravu kávy v coffee dripperu platí pravidlo 60 gramů kávy na litr vody. Pro skvělý výsledek je třeba použít hrubě mletou výběrovou kávu. Kávu zalijte trochou horké vody, teplota by měla být 94 až 96 stupňů Celsia. Tím se káva předpaří. Pomalu lijte dál horkou vodu. Do nádoby pod dripperem bude vytékat připravená káva.

Jednou ze známých firem, které tyto malé domácí kávovary nabízejí, je například Hario. Tato japonská firma působila v Tokiu od roku 1921 jako průmyslový výrobce skla (Hario v překladu znamená král skla). Postupem času se firma začala více orientovat na potravinářský průmysl. To vyvrcholilo prototypem „vé šedesátky“ od Tsuruoka Sana; psal se rok 1980. Ten se snažil reagovat na problém při přípravě kávy. V tehdy nejrozšířenějším Nel dripu příprava kávy vyžadovala zručnost, trpělivost a zkušenost. Dripper V60 to měl změnit.

Od roku 2004 coffee dripper doznal některých důležitých změn – má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. Ačkoliv je původní V60 vyrobený ze skla, později se začalo experimentovat s dalšími materiály. V současnosti můžete sehnat coffee dripper keramický, měděný, ale také levný plastový.

Máte motivaci a jdete do toho? Zkuste to s naší novinkou – výběrovou kávou Papua Nová Guinea Tairora. Pražíme ji jak na přípravu kávy filtrované, tak pro milovníky espressa. V chuti okouzlí jablky, kakaem, s dochutí sušených meruněk.

Proč naši Papuu provází na etiketě obalu zvonek zelený? Protože tento zástupce ptačí říše je součástí CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, kde sídlí naše pražírna výběrové kávy a sociální podnik Naturpark 12. Máme proto velkou radost, že se stal ptákem roku 2022! Česká společnost ornitologická (ČSO) každoročně vyhlašuje ptáka, kterého chce blíže představit veřejnosti. Letos se jím stal právě milý a veselý soused naší pražírny. Podrobněji jsme vám ho představili už v našem dřívějším článku blogu.

Udělením titulu zvonkovi chtějí ornitologové upozornit na to, že ptáci, které považujeme za „obyčejné“ a všudypřítomné, nemusejí být běžní napořád, pokud budeme do jejich životů a životního prostředí nešetrně zasahovat.

Je důležité přírodu kolem nás poznávat a chránit. Šálek výběrové kávy na to! ?

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.