NÁHRADNÍ PLNĚNÍ
jako možnost nákupu pro firmy

NÁKUPEM PODPOŘÍTE
práci lidí se zdravotním postižením

Pražírna kávy
NATURPARK 12

Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Chutná káva si žádá kvalitní vodu

Důležitost životodárné tekutiny není třeba zdůrazňovat. Ale věděli jste, že i v případě, aby nám skvěle chutnala připravená káva, nesmíme ošidit kvalitu vody?! Z jaké vody si tedy správně připravit kávu? Základní zásady této jinak obsáhlé tematiky vám přiblížíme v dnešním článku.

Šálek kávy většinou obsahuje 95–98 % vody. S vodou se mísí vonné látky z kávy, proto by voda na přípravu kávy měla být čirá a bez zápachu.

Voda, kromě destilované, obsahuje v různém poměru chemické sloučeniny, minerály a jiné mikroživiny. V minerální vodě je těchto složek mnoho, často jsou pro naše tělo prospěšné. Voda z vodovodu obsahuje prvky, jako třeba chlor, vápník nebo železo. Vodní kámen je důkazem, že voda není čistou chemickou látkou, ale směs mnoha rozmanitých molekul.

Nahromadí-li se ve vodě vysoká koncentrace minerálů, zbývá jen malý prostor pro cukry, oleje a další molekuly chutí kávy, které pronikají do vody během procesu přípravy. Minerály a stopové prvky – tzv. mikroelementy–, které jsou obsaženy ve vodě, mají výrazný vliv na její chuť.

Například kovová pachuť vody je charakteristická pro vysoký obsah železa. Je-li dominantní vápník, může způsobit „plochou“ chuť kávy – nerozvinutou a bez ovocných tónů. Vyšší obsah hořčíku dokáže zintenzivnit sladkost kávy.

Mezi důležité faktory, které bychom si měli při přípravě kávy ohlídat, patří rovněž tvrdost vody a hodnota pH.

„Kyselá“ voda s pH nižším než 7 zdůrazňuje v kávě kyseliny, které jsou v ní přítomné v souvislosti s odrůdou nebo v důsledku světlého pražení. Vzniká tím nepříjemná kyselá chuť. Zásaditá voda může naopak žádoucí kyseliny jednotlivých odrůd kávy nepříznivě neutralizovat, činí kávu nevýraznou. Z toho vyplývá, že ideální je voda „neutrální“, kdy hodnota pH je 7.

Obecně se doporučuje, aby se celková tvrdost vody pohybovala mezi 100 a 150 ppm (= množství částic rozpuštěných ve vodě). Není tedy vhodné používat k přípravě kávy minerální vodu. Mnoho dobra však nenadělá ani voda upravená domácími změkčovadly.

Nejlepší je pramenitá voda s nižším množstvím minerálů. Užitečnými pomocníky jsou filtry na vodu – filtrační konvice a filtrační systémy. Za filtrovanou vodu bude rád také každý kávovar; nebude trpět kvůli vodnímu kameni. Filtrovaná voda je vhodná pro všechny možné způsoby přípravy – espresso káva, French Press, káva na filtr či kterákoli jiná metoda, kterou upřednostňujete a máte rádi.

Z naší pražírny NATURPARK 12 milovníkům kávy usnadníme první krok – u nás totiž najdou ty nejkvalitnější výběrové kávy. A nabízíme hned dvě novinky: Etiopii – Halo Hartume v bio kvalitě na espresso i filtrovanou kávuRwandu – Gisheke speciálně na filtr.

Pak už stačí trocha „správné“ vody… a my přejeme příjemný smyslový zážitek!

0
Váš nákup
  • No products in the cart.