Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Od pánvičky k horkému vzduchu, aneb historie pražičky na kávu

Abychom si mohli vychutnat svůj každodenní šálek voňavé výběrové kávy, zrna musí nejprve někdo sklidit, zpracovat a upražit. Víte, jak pražili kávu naši předkové a kdy vznikla moderní pražička?

O prvním člověku, který si zelená kávová zrna upražil, se už asi podrobnosti nikdy nedozvíme. Víme ale, že kávu běžně pražili v 15. století Peršané, a to na otevřeném ohni pomocí obří lžíce nebo kovových či porcelánových pánví. Podobně to funguje také v domovské Africe.

Na skutečnou pražicí revoluci si lidstvo muselo počkat až do 17. století, kdy byla v Káhiře vynalezena bubnová pražička. Káva byla díky otáčení bubnu rovnoměrněji upražená než na pánvi. 

Velký rozmach pak přišel s průmyslovou revolucí v 19. století. Za jednoho z otců moderní pražičky je považován Jabez Burns. V roce 1864 si nechal patentovat řadu inovací, na jejichž principech fungují rotační bubnové pražičky dodnes. Od tvaru bubnu, který umožnil lepší rozložení zrn uvnitř přístroje, až po chlazení studeným vzduchem.

Koncem 19. století se objevují pražičky na plyn a jen o pár desítek let později na elektřinu. Šetrnější pražení umožnily modely s dvouplášťovým bubnem

Dvacáté století je také svědkem experimentování s horkým vzduchem. První skutečná horkovzdušná pražička s fluidním ložem vznikla v 70. letech. Funguje na principu rozpohybování zrn horkým vzduchem, takže neleží na povrchu bubnu, ale poletují v prostoru, což dále přispívá k rovnoměrnému pražení.

Dnes vedle sebe mírumilovně existují bubnové i horkovzdušné pražičky a není problém pořídit si malou pražičku také domů.

Chcete vědět, jaké pražičky používáme my? Přečtěte si článek.

A pokud vás zajímá, jak káva upražená v našich pražičkách chutná, objednejte si nějakou lahůdku v našem e-shopu Naturpark 12. Jisté je, že je pražená s láskou a péčí.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.