Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Pojďme se společně „zahrabošit“ před zimou a splínem s šálkem voňavé kávy!

Je to tak, adventní čas je tu! Čas pohody, blízkosti a usebrání. Takový by měl být. Víme, že novodobá komerční smršť ani doba covidová původnímu smyslu tohoto krásného období vůbec naproti nejdou. Proto vám chceme trochu klidu a vyrovnanosti navrátit zpět do vašich domovů a pracovišť. Třeba díky novince z naší pražírny kávy Naturpark 12, která vám v chuti připomene jablíčko a grapefruit, černý čaj, karamel a čokoládu. Pro kouzlo adventu a Vánoc ideální, co říkáte?

Výběrovou kolumbijskou kávu Guacharos jsme pro vás napražili na espresso i na přípravu kávy filtrované, takže si můžete vychutnat kávu dle svého gusta. Ani tentokrát vás neochudíme o veselou a roztomilou etiketu na balení kávy. Myška polní už si oblékla čapku ve vánočních barvách. Pobíhat ji můžete zahlédnout také v CHKO Kokořínsko, které je součástí. Stejně jako naše pražírna a sociální podnik Naturpark 12.

Pojďme si tedy představit hraboše polního. Protože není myš jako myš! Microtus arvalis (latinský název hraboše polního) se od myši domácí, se kterou si jej řada lidí plete, liší především zavalitějším tělem, zaobleným čenichem, menšíma ušima a kratším ocáskem. Srst má zbarvenou od hnědé po šedou, břišní strana bývá světlejší.

Který zahrádkář či zemědělec by nezoufal nad hlodavcem dlouhým 8 až 12 centimetrů? O tom, co zvládnou zkonzumovat přemnožení hraboši, by mohli vyprávět! Jeden hraboš zkonzumuje přibližně 1 kg potravy ročně. Ve výsledku jde o opravdu velké škody. Jídelníček obsahuje zelené části rostlin, především jetele a vojtěšky. Pochutnávají si na petrželové nati, hrachových luscích a mrkvi, ale také na kůře stromů.

Ale nezlobme se na ně, vyhánějme je ze zahrádek a dalších lokalit humánně, sami to nemají snadné! Jsou totiž prioritní potravou pro řadu predátorů – lasičky, lišky, tchoře, kuny, divoká prasata, jezevce, poštolky, káňata a další dravce. Ale i čápi a rackové zahubí mnoho hrabošů. Zajímavostí je, že někdy se louka hemží jedním hrabošem za druhým, ale stačí den a místo je opuštěné. Dříve se mělo za to, že příčinou náhlého vymizení hrabošů jsou epidemická onemocnění. Podle posledních výzkumů je však příčinou přemnožení, které všeobecně oslabuje organismus a přivádí jej k náhlému zhroucení. Mezi první příznaky konce patří celková malátnost a netečnost, poruchy rovnováhy, křeče a další. Tělesná teplota klesá. Podrobným vyšetřením takové populace byl zjištěn nápadný pokles hladiny cukru v krvi.

Hraboši dospívají velmi rychle. Pohlavní dospělost samic se dostavuje už třináctého dne po narození. Tedy v době, kdy je matky ještě kojí. Protože doba březosti trvá 19 až 21 dní, mohou mít mladé samičky mláďata již třicátý pátý den svého věku. Samice přivádí na svět 4 až 16 mláďat v jednom vrhu! Dožívají se přibližně dvou let.

Hraboš polní žije skrytě v norách, které si vyhrabává především na lukách, polích s jetelem či vojtěškou, v zahradách. Od nory k noře si vykousává hladké chodníčky. Takové území je pak spletí křížem krážem vedoucích pěšinek a bludištěm chodeb pod zemí. Vyskytuje se v kontinentální Evropě kromě Skandinávie, v Rusku a na Blízkém východě. Je to typický obyvatel travnatých stepí, luk a polí. Původně jde o nížinný druh, ale proniká už i vysoko do hor.

Pokud vám se v chladném počasí do hor nechce ani na výlet, zůstaňte pěkně ve vlídném teple domova, uvařte si výbornou kávu a nezapomeňte, že i přes veškeré starosti je život krásný!

Celý náš tým vám přeje magické adventní dny a mnoho splněných přání! O to se v našem sociálním podniku a pražírně kávy snažíme po celý rok. Váš Naturpark 12.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.