Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Skutečně výborná brazilská káva Sitio Santana

Měl by někdo chuť na dobrou brazilskou kávu? Pokud vám někdo položí tuto dnes již klasickou otázku, můžete s klidným svědomím odpovědět, že vy o takové víte. Je to rozhodně naše Brazílie – Sitio Santana. Skvělá káva s příběhem, který vám teď přinášíme.

Káva vyrostla na farmě Sitio Santana 2 v brazilské oblasti Bahía – Chapada Diamantina, v nadmořské výšce 1330 metrů. Majitelem farmy je Alex Sandro Santana, který se kolem kávovníků začal točit zhruba ve věku 10 let, kdy pomáhal své mamince na její farmě. Je tedy jasné, že o pěstování kávy ví první poslední. Když mu bylo 15, maminka mu darovala 1,5 ha půdy, aby si na ní mohl vysadit své první vlastní kávovníky. Na tomto základě vyrostla současná farma, kde pracuje celá rodina a dále rozvíjí rodinnou tradici

Díky tomu, že kávu z farmy Sitio Santana 2 k nám (stejně jako např. kávu Doris María z Kolumbie – zde se o ní dozvíte více a zde si ji můžete koupit) přivezla brněnská firma Chicas Industry, mohli jsme jejich prostřednictvím položit farmáři pár otázek.

Tři otázky pro Alexe Sandra 

Proč jste se pustil do pěstování kávy?

S pěstováním kávy jsem začal pod vlivem mé maminky, jsem už čtvrtou generací producentů kávy v naší rodině. Pomáhal jsem jí už jako mladý kluk. Už tehdy jsem si kávu hrozně zamiloval a mám to tak dodnes. Kávě prostě propadnete, stane se z toho závislost a už bez ní nemůžete žít.

Co vás kromě kávy baví? 

Kromě samotného pěstování mě taky hrozně baví práce kolem sklizně: hodnocení vzorků, jejich pražení a ochutnávání. Jinak mě také baví cestování a výlety s rodinou.

Pijete vy sám kávu? Jaká úprava vám nejvíc chutná?

Kávy vypiju hodně, je to ten nejlepší nápoj, co znám. Když máte dobrou kávu, tak je úplně jedno, jak si ji připravíte.

Kvalitní káva bez chemie

Na farmě Sitio Santana je pěstování kávy věcí celé zdejší komunity. Keříky spolu s Alexem ošetřují členové jeho rodiny a sousedé. Používají jen minimum chemie, zralé bobule sbírají a třídí ručně. Kávu zpracovávají promytou metodou, suší se 10-15 dní. 

Když se z druhého konce světa dostala k nám na Kokořínsko, napražili jsme ji na espresso. V chuti pocítíte mléčnou čokoládu, mandle a pralinky.

A co vzkazuje Alex na otázku, jaká je jeho káva? “Naše kávy jsou komplexní. Voní jako francouzský parfém.”

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.