Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Ptačí zpěv můžete oslavit vycházkou i šálkem skvělé výběrové kávy!

S optimistickým a energickým ptačím zpěvem většinou vstáváme, provází nás celým dnem, se štěbetáním uléháme do postelí. V některých městských částech až takové štěstí lidé nemají, o to víc pravděpodobně ocení výlety ven, například také v rámci dní oslav ptačího zpěvu. Až se výprava z přírody zdravě unavená vrátí, šálek horké a voňavé výběrové kávy bude chutnat… řekněme přímo slavnostně! Sociální podnik a pražírna výběrové kávy Naturpark 12 se připojuje s blahopřáním!

A znáte vůbec Mezinárodní den ptačího zpěvu a Vítání ptačího zpěvu? Mezinárodní den ptačího zpěvu se slaví vždy o první květnové neděli. Je to oslava jara, kdy jsou již všichni stěhovaví ptáci zpět ve svých letních domovech. Je tak už naplno slyšet jejich zpěv, lze pozorovat pestrost druhů a jejich zvyky.

Historie Mezinárodního dne ptačího zpěvu sahá do roku 1983, kdy tuto tradici založil v Birminghamu anglický přírodovědec Chris Baines, a to pod názvem Dawn Chorus Day. Akci později převzali partneři BirdLife International v celé Evropě; postupně se tak k tomuto nápadu přidaly další země světa a „Vítání“ se stalo nejmasovější ornitologickou akcí. Česká republika tento den ctí od roku 1992. Udělejte si tedy i vy příjemný výlet za ptačím zpěvem do lesů, luk, ptačích rezervací nebo na ornitologické pozorovatelny.

Jak to udělat a zapojit se?

Česká společnost ornitologická zve všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili návrat ptačího zpěvu do naší krajiny i krásu jarní přírody. Po dvouleté pauze z důvodu koronavirové pandemie je přichystána až stovka zajímavých vycházek. Většina z nich se koná od brzkých ranních hodin, kdy ptáci zpívají nejvíce. Zájemci nejsou vázáni přímo ani na jeden jediný den, letos tedy na 1. května, ani na jediné místo, protože rozmanité akce organizátoři pořádají po celé republice v časovém horizontu přibližně týden od první květnové neděle (někdy ještě dříve), některé dokonce až do června.

Lokalitu a akci s jejím popisem, která bude každému vyhovovat nejvíce, lze najít na webových stránkách České společnosti ornitologické či na různých kulturních portálech. Dostupné jsou rovněž případné změny termínu jednotlivých akcí, vyhledávání pomocí mapy a další užitečné aktualizované informace.

Součástí naučných vycházek je povídání například o určování ptáků, jejich životě a ochraně. Výjimkou nejsou ani ukázky kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se o kroužkování mnoho zajímavostí. Přednášky, výstavky, hry a soutěže pro děti nebo ukázky a kontroly ptačích budek a návštěvy záchranných stanic živočichů – to je už tradiční nabídka oslav. Vítání ptačího zpěvu je bezesporu největší koordinovanou akcí svého druhu u nás.

CHKO Kokořínsko – Máchův kraj se už k oslavám také chystá a připravuje dny plné zajímavostí! V Naturparku 12 jsme hrdí na to, že etiketu naší novinky Brazílie – Canastra zdobí půvabný ledňáček říční. Je součástí a obyvatelem CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, stejně jako je i naše pražírna výběrové kávy.

Tak už máte vybráno? Věříme, že ano. Těšíme se, že nám třeba pošlete pěkné fotografie a popsané zážitky z vašeho příjemně stráveného dne! Užívejte a slavte. My mezitím budeme pracovat na tom, abyste si vždy mohli připravit šálek oblíbeného espressa či kávy filtrované v té nejvyšší kvalitě a skvělé chuti.

Váš Naturpark 12 z adresy Kokořín 12.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.