Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog | Zelená káva. Je to superzdravý zázrak, nebo módní vlna?

Zelená káva je v posledních letech módním pojmem. Je to zdravější alternativa normální kávy? Nebo se jedná jen o módní trend? Podívejme se na zelenou kávu blíž.

Název vyvolá představu, že jde o nějaký speciální druh nebo ekologicky vypěstovanou kávu. Ve skutečnosti jsou to ale naprosto běžná kávová zrna, která se od obvyklé kávy liší jen tím, že neprošla procesem pražení

Protože nebyla vystavena vysoké teplotě, obsahuje zelená káva více živin než pražená. Měla by tedy být ještě zdravější. Některé malé studie to potvrzují, pravda ovšem je, že výzkum stále probíhá

Více přínosných látek

K nejdůležitějším patří kyselina chlorogenová. Pomáhá snižovat krevní tlak a regulovat hladinu cukru v krvi. Zrychluje metabolismus a potlačuje chuť k jídlu, což pomáhá hubnutí. 

Kromě kávy ji v menším množství obsahují jablka, mrkev, sušené švestky, rajčata či brambory. V zelených zrnech arabiky je jí zhruba 5-8 %, v robustě 7-10 %. Při pražení se rozkládá, ztratit se může až 60 %. A čím tmavší pražení, tím této kyseliny zůstane méně. Takže v tomto směru je na tom zelená káva skutečně lépe. 

Zároveň ale při jejím rozkladu vznikají nové kyseliny, kávová a chinová. A ty mohou za typickou chuť, kterou na pražené kávě tak milujeme, ale zelená káva nám ji nabídnout nemůže.

Zelená káva je bohatší i na antioxidanty a kofein. Zelená vás tedy více nakopne. Ale jestli jste na kávu citliví, vyzkoušejte nejdříve v menším množství, jak vám sedne.

Jak zelenou kávu připravit 

Celá zrna musíte nejméně na dvě hodiny namočit do vlažné vody, aby změkla. Jsou totiž o poznání tvrdší než pražená a mohla by vám zničit mlýnek. Po nabobtnání je rozdrťte v hmoždíři nebo rozemelte v odolném mlýnku. 

Dvě až tři lžičky mleté zelené kávy zalijte 300 ml horké vody a nechte asi 5 minut luhovat. Slijte a můžete ochutnávat.

Připravte se na značně odlišné dojmy, než byste od kávy očekávali. Vzhledem i chutí připomíná spíš zelený čaj. Je nakyslá a trpká, můžete zaznamenat tóny bylinek či ořechů. Někomu může připadat nedobrá či nezajímavá, proto se do ní často přidávají přísady jako skořice či vanilka. Jestli je to i váš případ, vyberte si radějiklasickou praženou kávu.Zdravotní přínos má podobný a chuť – zkrátka nepřekonatelnou. Anebo vyzkoušejte jiný jemný kávový nápoj, a to cascaru, nálev ze sušených slupek kávových třešní. Narozdíl od zelené kávy je nejen zdravá, ale i sladká a lahodná.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.