Čerstvě pražená výběrová káva
s neobyčejným příběhem

Blog

Příslušenství pro přípravu kávy – díl osmý

Důležitost správně namleté kávy, rady jak na to a volbu správného mlýnku na kávu jsme už probrali v předešlých dílech seriálu. Ale stejně podstatné je udržovat pořízené příslušenství pro přípravu kávy v čistotě a pořádku. Jedině tak bude kvalitním pomocníkem a nevypoví u vás službu ještě ve zkušební době. Pojďme se dnes věnovat péči o kávové mlýnky. Údržba by měla být pravidelná. Protože nechutná-li vaše káva dobře,

Pták roku 2023 zvolen, loňského krále připomene naše výběrová káva

Rok 2023 načal svou třetí dvanáctinu, mnohé se mění. Něco z minulosti čas odvál, nové nám do životů přichází. To se děje v říši lidské i zvířecí. Pojďme dnes zavítat do světa ptačího. V loňském roce jsme vás na našem blogu Naturpark 12 seznámili s každoroční tradicí od roku 1992, kdy Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlašuje ptáka roku. Loňským králem byl zvonek zelený, kterého bez ohledu

Naturpark Burundi

Burundi: perla východní Afriky

Burundi byla mnohdy jako kávová oblast neprávem přehlížena a v minulosti stála tak trochu ve stínu svých větších afrických sousedů, zejména Etiopie či Keni. Burundská kávová produkce v minulosti utrpěla mnoho otřesů, způsobených zejména občanskou válkou, kdy byly

Metody zpracování kávy

Metody zpracování kávy

V minulém článku jsme kávu opustili ne dlouho po jejím sběru. Mezi sběrem a následným upražením se však skrývá ještě mnoho práce, kterou farmáři musí zastat. Tou hlavní je zejména zpracování kávy. Hlavním cílem zpracování je oddělit

Jak probíhá sběr kávy

Jak probíhá sběr kávy?

Věděli jste, že jeden sběrač nasbírá za den až 80 kg kávových třešní? Čas jejich sběru nastává v třetím roce po vysazení kávovníku. Jak takový sběr kávy vůbec probíhá a jak významně může ovlivnit její kvalitu? Kávové třešně

Kávové plody

Co jste o kávě ještě neslyšeli

Káva je vskutku výjimečnou rostlinou, která je opředena mnoha tajemstvími. Zajímavostí spojených s kávou je vskutku nespočet. Místem jejího zrodu, jak nejspíše víte, je africký kontinent, konkrétně Etiopie. To, že piccolo vlastně neexistuje jste asi také

Kávová sedlina

Proč bychom neměli vyhazovat kávovou sedlinu?

Napadlo vás, že zbytky kávy můžete výborně zužitkovat a je proto veliká škoda je vyhazovat? Kávová sedlina, kterou mnohdy vyhazujeme do normálního odpadu, je výborným pomocníkem jak v domácnosti, tak na zahradě. Své místo v koši si proto

Girls Gotta Run

Káva, která pomáhá

Víte, že společně s námi podporujete ty, kteří naši pomoc potřebují? Náš obchodní partner Sucafina Specialty, od kterého dlouhodobě odebíráme kávu do naší pražírny, spolupracuje s nadací Girls Gotta Run Foundation na projektu, který má za cíl

Tajemství lahodné kávy? První crack

Pražení bývá mnohdy označováno jako alchymie. Není se čemu divit, jde o složitý proces, při kterém dochází k mnoha chemickým reakcím, kávová zrna se postupně zabarvují do nespočtu odstínů. Jen zkušenému pražiči se podaří podtrhnout jedinečný chuťový

Sabri a Pavel

Kdo stojí za naší kávou? Pavel Mašek

Záměrem celého našeho sociálního podnikání je jistá transparentnost, proto vám rádi každý měsíc představíme jednoho z našich zaměstnanců. Chceme vám ukázat, že za naší kávou stojí skuteční lidé (mnohdy s určitým postižením), kteří svou práci odvádějí s láskou

Pražení kávy

Proč by nás mělo zajímat datum pražení a doba sklizně?

Šálek oblíbené kávy si chceme maximálně vychutnat a zažít při tom ten „svůj“ pocit spokojenosti. Víme však o kávě to, co bychom měli, abychom toho dosáhli? Když si objednáváme víno, zajímá nás, odkud pochází a o jaký ročník se

Etiopie Yirgacheffe

Yirgacheffe Gr.2 Fully Washed Peaberry

Etiopie je zemí, kde se káva zrodila a my odsud velice rádi odebíráme tu výběrovou kávu z místních rodinných farem. Právě z Etiopie pochází i naše kávová novinka, perlová káva (anglicky peaberry). Čím je tato káva jedinečná? Název je

První napražené poklady

Provoz naší pražírny jsme zahájili napražením kávových zrn ze tří různých koutů světa – z Etiopie, Brazílie a Guatemaly. S Etiopií jsme začali právě proto, že je považována za pravlast kávovníku a často se uvádí, že slovo káva je

Inspirace přírodou

Možná vás zajímá, proč máme na etiketách naší kávy NATURPARK 12 různá zvířata. Všechny propojuje jedno. Patří mezi chráněné druhy vyskytující se u nás v chráněné krajinné oblasti. Na Kokořínsku se nachází řada mokřadních biotopů – prameniště,

Tajemství cuppingu

Než se čerstvá káva dostane k nám do pražírny na Kokoříně, věnujeme se pečlivému výběru jejích vhodných druhů. Cupping je degustace kávy, při níž prostřednictvím vlastních smyslů hodnotíme vůni kávy, hodnotíme její chuť a chceme pro vás

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.